Nautakarjaa paimentavat työkoirat kohtaavat ensi viikonloppuna Juvalla, kun Heli Ahonen ja Heikki Teittinen järjestävät jo yli kahdettatoista kertaa nautapaimennuskilpailut lypsykarjatilallaan. Kisaradassa on samoja elementtejä kuin lammaskisoissakin, vaikka nauta jo kokonsa puolesta asettaa hiukan erilaisia vaatimuksia.
Kisan aikana nautalauma haetaan, kuljetetaan ennalta määrätty rata, erotellaan eläimiä ja lopuksi häkitetään. Radan suoritukseen on annettu määräaika ja työ täytyy tehdä ammattimaisesti ja eläimiä kunnioittaen. Koirat kilpailevat tällä kertaa vain korkeammassa eli kakkosluokassa. Molempien päivien suoritusten pisteet ynnätään yhteen ja voittajasta kruunataan sunnuntaina Vuoden nautapaimen, mikä on enemminkin huomionosoitus nautapaimentajalle kuin varsinainen, virallinen mestaruustitteli. Vuoden nautapaimeneksi kruunaamisen lisäksi pelissä on enemmän, sillä Juvan kilpailuissa karsitaan myös Suomen Paimenkoirayhdistyksen nautapaimennuksen EM- ja PM-maajoukkue vuodelle 2020.
”Nautapaimennus on vahvasti pohjoismainen tapa käyttää työkoiraa. Muualla Euroopassa nautakisoja järjestetään lähinnä Ranskassa.” kertoo Heikki Teittinen. ”Paimennuksen emämaassa Brittein saarilla kokoavia rotuja käytetään pääasiassa vain lampailla. Meillä ja muissa Pohjoismaissa, varsinkin Ruotsissa paimennuksessa eniten käytetyt rodut; bordercollie ja working kelpie työskentelevät paljon myös lypsy- ja emotiloilla. Ruotsissa nautapaimennuskilpailuja on merkittävästi enemmän kuin muualla ja heidän tasonsa on huikea niin kisasuorituksissa kuin kilpailujärjestelyissä.”
Tänä vuonna Pohjoismaiden mestaruudet ratkottiin Ruotsissa ensimmäistä kertaa. Osallistujat tulivat vain Ruotsista ja Suomesta. Suomalainen Erik Kuhn ylsi hienosti PM-hopealle Faen kanssa. Kesällä Ranskassa järjestettiin Euroopan mestaruuskilpailut ensimmäistä kertaa naudoilla ja sielläkin Suomen joukkue onnistui varsin mukavasti.
Nauta on vaativa paimennettava. Kotona usein hommat sujuvat hyvin, kun rutiinit ovat selvillä niin koiran, ohjaajan kuin nautojenkin puolesta. Kilpailut on hyvä paikka päivittää oma osaamistaso ja päästä työskentelemään vieraassa paikassa vierailla eläimillä. Ohjaajan ja koiran välinen luottamus ja yhteistyö punnitaan uusissa olosuhteissa. Isäntäparin mukaan kotimainen taso nousee joka vuosi. Tilalliset kouluttavat koiriaan enemmän ja pidemmälle. Vaikka nautakilpailuihin osallistuva koira on usein nautatilan työkoira, on osallistujien joukossa myös lammaspaimenia ja huippukisaajia. Koirien venyminen useaan työhön on häkellyttävää.
Teittisillä pidetään talvikaudella viikottaisia nautatreenejä ja Heikki käy myös muualla kouluttamassa erilaisilla kurssi- ja teemapäivillä. ”Toimiva työkoira on painonsa arvoinen kultaa. Sen työpanos on merkittävä tehokkaassa laidunnuksessa, eläinten käsittelyssä ja siirroissa. Toimivan paimenkoiran kanssa työskennellessä eläinten karkailukaan ei muodostu ongelmaksi.”
Suomen Paimenkoirayhdistys järjestää laidunkaudella parisen kymmentä lammaspaimennuskilpailupäivää vuosittain. Naudoilla kisataan vain 2 – 3 päivää. Teittisen mukaan on silti tärkeää, että meillä on tarjota edes nämä muutamat mahdollisuudet nautapaimennuskilpailuihin. Naudoilla töitä tekeviä koiria ja niiden suorituksia saadaan näytille ohjaamaan jalostuskäyttöä sekä määrittämään nautakoirien koulutustarpeita. Ohjaajien karjankäsittelytaitojen kehittyminen ei sekään ole pienin syy treenata nautakisoja varten. Kaiken tämän lisäksi kisaaminen on aina elämys paimenkoirien käyttäjille. Nyt viikonloppuna starttaa 20 koiraa. Ne tulevat sekä nauta- että lammastiloilta. Mukaan mahtuu myös muutama harrastajapaimen. Yleisö on tervetullutta tutustumaan työkoiriin ja kisasuorituksiin.
NAUTAMAAJOUKKUEEN KARSINTA KAUDELLE 2020
Nautamaajoukkue kootaan karsintakilpailuiden perusteella II -luokasta. Karsintakilpailusta saadut pisteet muutetaan suhteellisiksi pisteiksi. Joukkueeseen valitaan koirakot maajoukkueen karsintalistalta pisteiden paremmuus järjestyksessä. Maajoukkuekarsinta lähdössä tulee olla vähintään 20 kilpailupaikkaa.
PM-joukkue (kilpailun ajankohta auki, todennäköisimmin heinäkuussa Suomessa). PM-joukkueen koko on 10 koirakkoa ja 2 varakoirakkoa.
Karsintakilpailuna toimivat Juvan Muumaassa pidettävät nautakilpailut 26.-27.10.2019. Mukaan lasketaan yksi tulos.
EM-joukkue (kilpailun ajankohta auki, todennäköisimmin lokakuun 21.-23. pvä Ruotsissa). EM-kisajoukkueen koko ei ole vielä tiedossa.
PM-karsintakilpailut toimivat myös EM-joukkueen karsintakilpailuina, mikäli toisia EM-karsintakilpailuja ei pystytä jostain syystä järjestämään.
Jos loppuvuodesta 2019 tai myöhemmin kaudella 2020 järjestetään toiset kaksipäiväiset karsintakilpailut, lasketaan karsintalistalle 2/4 tulosta. Karsintakilpailut tulee ilmoittaa viimeistään toukokuun loppuun mennessä.
Mikäli toisiin EM-karsintakilpailuihin on osallistujia enemmän kuin kilpailuun pystytään ottamaan, ovat etusijalla Juvan Muumaan 26.-27.10.2019 kilpailussa tuloksen tehneet koirakot.