Kilpailusäännöt

Suomen Paimenkoirayhdistys ry

1. Tarkoitus

Paimennuskilpailujen tarkoitus on säilyttää ja kehittää paimenkoirien käyttöominaisuuksia kaikkien niiden tarpeisiin, jotka työskentelevät lampaiden, nautakarjan tai muiden paimennettavien eläinten parissa.

2. Kilpailut

Näitä sääntöjä noudatetaan kaikissa Suomen Paimenkoirayhdistyksen järjestämissä kilpailuissa.

Kilpailusääntöihin ja maajoukkuekarsinnan perusteisiin voidaan tehdä muutoksia talvikaudella 1.12.-15.4. välisenä aikana. Mahdolliset muutokset astuvat voimaan 15.4. alkaen.

3. Osallistumisoikeus

Kilpailuihin voivat osallistua kaikki paimentavat koirat sekä ne koirakot, jotka ovat selvinneet mahdollisista karsintakilpailuista.
Koira, jolla on penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, kennelyskä tai muu vastaava hengitystietulehdus, parvoripuli tai muu vastaava maha- suolikanavan tulehdus, ei saa osallistua kilpailuun ennen kuin koira on ollut oireeton vähintään 2 viikkoa. Lisäksi ulko- ja sisäloistartunnat on asianmukaisesti hoidettava ennen koiran osallistumista kilpailuun. Myös oireettomat saman talouden koirat noudattavat samaa rajoitusta. Kantava narttu ei saa osallistua 30 vrk ennen odotettua penikoimista eikä ennen kuin 42 vrk on kulunut penikoimisesta. Juoksussa oleva narttu voi osallista sille arvotulla paikalla.
Koirien tulee olla rokotettu penikka- ja raivotautia vastaan rokotevalmistajan ohjeiden mukaan. Suomen paimenkoira yhdistyksen kilpailuissa noudatetaan Suomen maa- ja metsätalousministeriön laatimaa eläinsuojelulakia ja lisäasetuksia, sekä voimassa olevia ETT:n asettamia sääntöjä. Koiran paperit, rokotukset sekä mahdollinen ID-merkintä voidaan tarkistaa pistokokeilla ilman erillistä ilmoitusta.

4. Osallistujamäärän rajoittaminen

Kilpailujen järjestäjällä on oikeus rajoittaa osallistujamäärää. Kilpailijoille on välittömästi ilmoitettava, mikäli he eivät voi osallistua kilpailuun. Kilpailtavassa luokassa tulee olla vähintään kolme koiraa.

5. Järjestämisluvan myöntäminen

Suomen Paimenkoirayhdistys myöntää luvan kilpailujen järjestämiseen.

6. Järjestämisluvan anominen

Järjestämislupa kilpailuihin, jossa ei jaeta SM-sijoituksia anotaan kilpailuvastaavalta. SM- kilpailuiden järjestämisoikeus anotaan hallitukselta.

7. Kilpailun siirto tai peruutus

Siirrosta tai peruuntumisesta on välittömästi ilmoitettava yhdistyksen kilpailuvastaavalle.

8. Tuomarit

Kilpailuissa toimii yksi tuomari. Tuomari voi käyttää apunaan tarvitsemiaan henkilöitä; ajanottaja ja sihteeri. Tuomareiden tulee olla SPKY:n hyväksymiä. Tuomari ei voi osallistua koiran ohjaajana kilpailuluokassa, jota sillä hetkellä arvostelee. Kilpailija hyväksyy suorituksensa tuomarin arvosteltavaksi aloittaessaan radan. Tuomarit pyritään ilmoittamaan lähtölistojen yhteydessä viikkoa ennen. Muutokset mahdollisia.

Karsintakilpailuissa käytetään ensisijaisesti yhtä ulkomaista tuomaria. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää kahta kotimaista tuomaria.
Tilallinen ei voi sekä järjestää että tuomaroida karsintakilpailuja.

9. Ilmoittautuminen kilpailuihin

Ilmoittautuminen tapahtuu kilpailumaksun suorittamisella. Kilpailumaksu suoritetaan yhdistyksen pankkitilille ja on sitova. Kilpailukutsussa on ilmoitettuna tili- ja viitenumero sekä muut ohjeet maksun suorittamisesta. Kilpailumaksu tulee olla kilpailuvastaavan tarkistettavissa ennen lähtölistojen laatimista viimeistään 14 vrk ennen kilpailupäivää. 

Jälki-ilmoittautuneet maksavat maksun kaksinkertaisena kilpailupaikalla. Jälki-ilmoittautunut on aina se henkilö, jonka kilpailumaksu ei ole ollut tarkistettavissa pankkitiedoista määräaikaan mennessä. Jos tuomari keskeyttää kilpailun tai yhdistys peruttaa kilpailut palautetaan osallistumismaksu.

Mikäli kilpailija on estynyt osallistumaan luokkaan, johon hän on ilmoittautunut tulee hänen toimittaa kilpailuvastaavalle pätevä todiste poisjäännin syystä. Tämä voi olla eläinlääkärin, lääkärin tai muu vastaavanlainen todistus. Vain todistusta vastaan voi kilpailija saada takaisin osallistumismaksun. Mikäli kilpailija ei ole ilmoittanut joko kilpailun järjestäjälle tai kilpailuvastaavalle estymisestä osallistua ko. kilpailuun ennen luokkansa alkua, joutuu tämä maksamaan lähtömaksun joko kilpailuvastaavalle tai yhdistyksen tilille.

10. Protestit

Tuomarin päätöksestä ei voi valittaa. Muista syistä protestit on jätettävä välittömästi kirjallisena kilpailujen toimitsijoille. Protestista päättää kilpailujury, jonka muodostavat kilpailijoiden edustaja, SPKY:n edustaja, ylituomari tai hänen edustajansa sekä kilpailun toimitsija. Jyryn päätöksestä ei voi valittaa. Protestimaksu on kaksi kertaa kilpailumaksu.

11. Kilpailujen tulokset

Kilpailujen tulokset merkitään koirakohtaisiin pöytäkirjoihin. Tuomari vahvistaa tuloksen sekä mahdolliset voittaja/ valionarvoon oikeuttavat pisteet nimikirjoituksellaan.

12. Lähtöjärjestyksen arpominen

Lähtöjärjestys arvotaan etukäteen ja lähtölista lähetetään osallistujille. Jälki-ilmoittautuneet lähtevät ensin. Lähtöjärjestystä voidaan muuttaa tarvittaessa, esim. kahden lähdön kilpailuissa.

13. Pöytäkirjat ja pisteet

Jokaisen koiran osalta on pidettävä kirjaa. Puolikkaita pisteitä ei anneta. Tasapisteiden sattuessa voittaa se, jolla on enemmän pisteitä koko haussa (haku, nosto, kuljetus ohjaajan luokse). Mikäli nämäkin pisteet ovat tasan, ajo ja siitä eteenpäin olevat pisteet ratkaisevat, kunnes eroa tulee. Pisteet: 3-LUOKKA Vähintään 80% pisteistä, hausta vähintään 40 pistettä, eikä yhtään nollaa oikeuttaa KUPI:n. Kolme KUPI:a oikeuttaa valionarvoon.

14. Varoitukset ja hylkäykset

Hylkäyksen saa motivoimattomasta tai pahasta puremisesta, eläinten huonosta kohtelusta, ohjaajan sopimattomasta käytöksestä, yhden eläimen kadottamisesta tai eläinten liiallisesta stressaamisesta / painostamisesta tai mistä tahansa muusta sopimattomasta käyttäytymisestä joko radalla tai sen ulkopuolella. Tuomari voi antaa kirjallisen varoituksen kilpailijalle tai koiralle mikäli tämän käytös on ollut erityisen törkeää. Kolmesta kirjallisesta varoituksesta seuraa kilpailukielto loppukaudeksi. Mikäli Jos kilpailija joutuu hylätyksi / keskeyttää, hän ei saa pisteitä.

15. Kadotetut eläimet

Tuomari päättää kilpailualueen rajoista. Rajan yli mennyt eläin katsotaan kadotetuksi ja suoritus päättyy siihen. Myös kontrolloimaton eläin voidaan katsoa kadotetuksi (aitaa vasten ajettu yksittäinen eläin tai koiran laumasta erottama). Tuomari päättää mistä kulloinkin on kyse.

16. Kilpailuaika

Tuomari määrää ajan (yleensä 10-15 minuuttia). Ensimmäisen suorituksen jälkeen kilpailuaikaa voidaan muuttaa. Jos kilpailija ei määrätyn ajan kuluessa ehdi suorittaa rataa loppuun, hän saa laskea hyväkseen jo ansaitsemansa pisteet.

17. Kilpailualue

Alue mahdollisimman laaja. Kuitenkin ennemmin lyhyempi rata kuin liian ahdas (koiralla tilaa toimia). Tuomari tai ratamestari muokkaavat radan sopivaksi kulloisellekin alueelle. Peruskilpailuratoihin voidaan lisätä osia esim. single tai traileri.

18. Kuljetuskalusto ja yleisö

Kuljetuskalusto mielellään kilpailualueen ulkopuolella tai paikassa, jossa ne eivät häiritse kilpailusuoritusta. Yleisö ei saa olla paikassa, jossa se häiritsee kilpailusuoritusta. Rata olisi valittava niin, ettei se sisältäisi voimakkaita vetopisteitä.

19. Apukoirat

Apukoirina toimivat kokeneet koirat sekä osaavat ohjaajat. Eläimiä ei saa stressata eikä painostaa. Mielellään sama pari toimii koko kilpailuluokan ajan. Jos se ei ole mahdollista pitää kaikkien apukoirien pyrkiä toimimaan samalla tavalla. Suositus on, että kilpailuun osallistuva koira ei ennen suoritustaan toimisi apukoirana.

20. Väärät ratavalinnat

Väärästä ratavalinnasta menettää suoritettavan ja seuraavan tehtävän pisteet, jos kilpailija tahallisesti jättää tehtävän väliin ja siirtyy seuraavaan tehtävään, hänet hylätään.

21. Yleisiä ohjeita

Ohjaajan tulee ennen suoritusta tutustua sääntöihin ja rataan. Rataselostus on näkyvillä kilpailupaikalla ennen kilpailun alkua. Tuomari pitää rata- ja tuomarointilinjaselostuksen ennen kilpailua. Kilpailevat koirat eivät saa oleskella kilpailualueella ennen vuoroaan, eikä ennen koko kilpailua. Koirat, jotka eivät parhaillaan kilpaile tai toimi apukoirina, on pidettävä kytkettyinä. Kilpailualueella koiraa ei saa pitää kytkettynä, paitsi 1. luokassa. Suorituksen aikana on eläimiin koskeminen kielletty kädellä, sauvalla tai millään muulla tavoin. Tämä koskee sekä koiraa että kilpailueläimiä.

Paimennettavien eläinten tulee olla tottuneita koiraan. Katraat mielellään tasalaatuisia. Samaa laumaa samassa luokassa ei saa käyttää perättäisille koirille. Jokaista eläintä käytetään yhden päivän aikana mielellään enintään kolme kertaa. Radalta karanneet tai muutoin epänormaalisti käyttäytyneet eläimet poistetaan kilpailukatraasta. Poikkeustapauksessa voidaan eläinten ryhmäkokoa muuttaa tilanteeseen sopivammaksi.

Jos kilpailija yrittää sopimattomalla tavalla vaikuttaa tuomarin työskentelyyn, tuomarilla on oikeus välittömästi lopettaa koiran arvostelu.

22. Kilpailu- ja koeluokat

Paimennettavien eläinten kelpoisuus SPKY:n  kilpailussa, perusradalla ja yhdistyksen järjestämillä kursseilla

Lampaiden ikä ja kunto

Hyväkuntoiset ja terveet eläimet, jotka ovat tottuneet paimennukseen.
Minimi-ikä lampailla ja vuohilla: vieroitettujen karitsoiden ja kilien ikä vähintään 4 kuukautta.
Naudoilla: vieroitettujen vasikoiden ikä vähintään 6 kuukautta. Suositellaan, että emon kanssa alle kolmen kuukauden ikäisiä karitsoja ei käytetä.

Tiineys

Lammas: Kilpailueläimenä ei ole sallittu käyttää uuhta sen kahdeksalla viimeisellä tiineysviikolla. Suositellaan, että ei käytetä myöskään kuuden ensimmäisen tiineysviikon aikana.
Nauta: Kilpailueläimenä ei ole sallittu käyttää hiehoa tai lehmää, joka on yli kuusi kuukautta tiineenä.

Eläinten omistajalla on viime kädessä vastuu eläinten hyvästä kohtelusta. Eläinten omistajalla on oikeus keskeyttää kilpailu, jos eläinten hyvinvointi ei täyty. Tuomarilla on aina oikeus keskeyttää kilpailu.

Kilpailun järjestäjän ja tuomarin tulee kiinnittää huomiota paimennettavien eläinten hyvinvointiin kaikissa olosuhteissa, kuten kova helle, rankka sade, varikon rakenne ja pohjarakenne, kilpailupäivän pituus jne.

Kilpailussa käytettävä pelto ja eläimet

Kilpailun järjestäjän ja tuomarin vastuulla on taata kaikille kilpailijoille mahdollisimman tasapuoliset puitteet.

Karsintakilpailuissa kilpailupaikan lähistöllä on oltava WC.

Järjestäjällä on oikeus ilmoittaa onko järjestettävä kilpailu pistekisa vai ei

Järjestäjällä on oikeus päättää itse saako kilpailusta esikarsintapisteitä esimerkiksi tilanteessa, jossa pelto, eläimet tai olosuhteet eivät ole esikarsintaa vastaavalla tasolla. Tämä kerrotaan kilpailukalenterissa, kun kilpailusta ilmoitetaan. 

Bozitan sponsoroimat kilpailupalkinnot

Kilpailuluokan tai –päivän päätteeksi jaetaan palkinnot. SPKY:n pääsponsori on Bozita Robur. Palkinnon saaja tai hänen edustajansa ottaa vastaan palkinnon. Sponsorinäkyvyyden takaamiseksi toivotaan, että palkinnon saanut kilpailija on vastaanottamassa palkintoa ja jää valokuvattavaksi. Lunastamattomia ruokasäkkejä ei toimiteta jälkikäteen. Jos kilpailija ei vastaanota säkkiä kilpailupäivän aikana, palautuu säkki yhdistykselle. 

SPKY:n varoituskäytännön periaatteet 

Nämä periaatteet koskevat kaikkia yhdistyksen jäseniä sekä muita yhdistyksen tapahtumiin osallistuvia.

Rikkomuksen määritelmä

  • Huono/asiaton käytös yhdistystä kohtaan missä tahansa julkisessa tilanteessa. Koskee esimerkiksi yhdistyksen tapahtumia kuin myös sosiaalista mediaa.
  • Huono/asiaton käytös ihmistä tai eläintä kohtaan yhdistyksen tapahtumissa.
  • Yhdistyksen sääntöjen ja määräysten vastainen toiminta.
    Huom: Kilpailutilanteessa mennään kilpailusäännöissä mainitulla rangaistuskäytännöllä. Kilpailutilanteen ulkopuolella, vaikkakin kilpailualueella mennään tämän ohjeistuksen mukaan.

Varoituskäytäntö

  • Ensimmäisestä rikkeestä huomautus. Annetaan aina kirjallisena. Huomautuksessa mainitaan kesto ja rikkomuksen toistuessa mahdolliset jatkoseuraukset. Huomautuksen kesto määritellään tapauskohtaisesti, maksimissaan kuitenkin seuraavan kalenterivuoden loppuun.
  • Toistuvasta rikkeestä varoitus. Annetaan aina kirjallisena. Varoituksessa mainitaan kesto ja rikkomuksen toistuessa mahdolliset jatkoseuraukset. Varoituksen kesto määritellään tapauskohtaisesti, maksimissaan kuitenkin seuraavan kalenterivuoden loppuun.
    Ennen varoituksen voimaantuloa, henkilöllä on oikeus tulla kuulluksi asiassa.
  • Tapaukset käsitellään hallituksessa ja hallitus päättää rangaistuksesta.
  • Kuka tahansa yhdistyksen jäsen voi nostaa ongelmallisia tilanteita hallituksen käsiteltäväksi. Pyyntö pitää esittää kirjallisena ja riittävän hyvin perusteltuna.

Sanktiot

  • Huomautuksen saanut ihminen on ns. koeajalla liittyen rikkomukseen, mistä huomautus on annettu. Mikäli rikkomus toistuu huomautuksen ollessa voimassa, voi henkilö saada rikkomuksesta rangaistuksen.
  • Rangaistuksen saanut ihminen ei voi osallistua yhdistyksen tapahtumiin rangaistuksen voimassaoloaikana (esimerkiksi kilpailut, perusradat, jne). Hän ei voi myöskään edustaa yhdistystä rangaistuksen voimassaoloaikana.
  • Mikäli sama rikkomus uusiutuu 3 vuoden sisällä, huomioidaan myös aiemmat tapaukset sanktiota määriteltäessä.

Suomen Paimenkoirayhdistys edistää paimenkoirien työkäyttöä. Yhdistys auttaa paimenkoirakurssien, harjoitusten, kilpailujen ja näytösten järjestämisessä.