Kurssin sujuvaan etenemiseen ja oppimisen mahdollisuuksiin vaikuttavat niin kurssin pitäjä ja kouluttaja kuin osallistujakin – jokaisella on velvollisuutensa ja oikeutensa.
Useat kouluttajat ja harjoituspaikat ohjeistavat kursseille tulevia kurssikirjeellä. Tämä teksti on malli, mitä kurssikirje voisi sisältää. Voit kopioida tästä sopivat osat kurssilaisillesi.
Tautien liikkumisen välttäminen
Tule aina puhtain varustein, kengät ja koiran tassut ja mahanalus pestyinä. Myös koiran varusteiden tulee olla puhtaat. Vaatteiden puhtaus ja kenkien desinfiointi (esim. Virkon S) on tärkeää. Kengät desinfioidaan jo vierailijoille varatulla parkkipaikalla ja treeneissä pysytään vierailijoille osoitetulla alueella.
Jos sinulla on kotona lampaita tai nautoja tai olet käynyt vasta toisella tilalla, on erityisen tärkeää huolehtia ehdottomasta puhtaudesta. Loisten kulkeutuminen voi tuottaa myös taloudellista vahinkoa esimerkiksi luomisten muodossa. Koiran tulee olla terve, rokotettu, madotettu ja muutoinkin hyvässä kunnossa.
Tilan käytännöt
Koiria voi ulkoiluttaa siihen osoitetulla alueella. Jätökset kerätään ehdottomasti pois joka paikasta ja laitetaan niille osoitettuihin roska-astioihin. Eläintiloissa ja rehu/ruokinta-alueilla liikkuminen on kiellettyä ilman erillistä lupaa.
Ympäristössä voi kulkea työkoneita, ihmisiä ja eläimiä, niitä pitää varoa ja jättää aina tilaa niille. Otathan tämän huomioon autolla ajaessa ja koiraa ulkoiluttaessa.
Osallistujan vastuut
Koirat on aina pidettävä kytkettynä, vapaana ei olla ilman erillistä lupaa. Jos koira pystyy katsomaan toisten treenejä niitä häiritsemättä, voi se olla seuraamassa. Kaikenlainen ääntely tai riehuminen ei ole toivottua, jolloin koiran on parempi odottaa autossa vuoroaan. Koira tarvitsee myös lepoa päivän aikana.
Koiran ohjaaja vastaa kaikista koiransa niin lampaille, toisille koirille kuin itselleen aiheuttamista vahingoista, joten huolehdi haluamasi vakuutukset. Ilmoittautumalla kurssille sitoutuu sen sääntöihin.
Kuvaaminen
Treenien kuvaamisesta sekä kuvien/videoiden jakamisesta täytyy aina sopia järjestäjän ja kuvissa esiintyvien ihmisten kanssa!
Paimennuksen aloittaminen
Jotkut kurssittajat haluavat ennen ensimmäistä treeniä osallistujien täyttävän esitietolomakkeen. Käytäntö ei ole hullumpi, sillä siinä treeneihin osallistuja pääsee tarkemmin miettimään omaa tasoaan. Kurssinpitäjälle lomake antaa tärkeää tietoa treenien suunnitteluun.
Treenit aloitetaan kaikille turvallisella tavalla koira kytkettynä. Jos olet epävarma koiran käyttäytymisestä eläimillä, keskustele asiasta etukäteen kouluttajan kanssa.
Treeneissä käytetään yleensä tilan liinoja. Koiralla on suositeltavaa käyttää tukevaa, kiinteää pantaa, mutta varsinkin alkuvaiheessa voi käyttää myös valjaita. Ohjaajalla kannattaa olla käsineet mukana liinatyöskentelyä varten.
Hyvän käytös ja tuloksekas oppiminen
Kaiken käyttäytymisen on oltava toisia ihmisiä sekä eläimiä kunnioittavaa. Lampaiden käsittelyn tulee olla asianmukaista. Jokainen koiranomistaja tekee viime kädessä päätöksen siitä, miten hänen koiraansa koulutetaan ja kohdellaan kurssilla. Kaikkien eläinten väkivaltainen kohtelu on aina kiellettyä, ja myös eläinten hyvinvointilain mukaan rangaistavaa.
Toisten treenejä saa ja pitääkin seurata, niistä oppii paljon. Keskustelut käydään treenaavien koirakoiden välissä, ei aikana. Kunnioita kouluttajan osaamista ja työtä. Älä tarpeettomasti puutu
muiden koirakkojen koulutuksen sisältöön. Aina saa kuitenkin kysyä ja analysoida rakentavasti.
Jokaisella kouluttajalla on oma tyylinsä. Parhaiten edistyt paimennuksessa, kun tutustut erilaisiin kouluttajiin ja heidän ajatuksiinsa. Omaa suoritusta ei kannata verrata muihin, jokainen menee omalla tasollaan, eikä voi sanoa kuka tekee mitäkin paremmin.
Kouluttaja on pääsääntöisesti kouluttamassa ihmisiä koiranohjaamisessa, ei kouluttamassa heidän koiriaan. Koulutuksen tavoitteena pidetään aina mahdollisuutta käyttää koiraa työtehtävissä, vaikka kyseessä olisi harrastuspaimentaja. Paimennusta ei voi harrastaa, mikäli koira ei siihen “syty”. Ulkoisen palkan käyttäminen ei toimi, itse paimennuksen pitää olla koiralle
palkitsevaa.
Yhdistyksen nettisivuilla löytyy Hyvä tapa toimia -eettinen ohje, johon tulee tutustua ennen kursseille ja treeneihin osallistumista.
Tyhmiä kysymyksiä ei ole, rohkeasti pitää kysyä, jos joku asia on epäselvä. Toivottavasti kurssipäivä on sinulle antoisa!
Käytännön asioita (järjestäjä voi täydentää kurssipohjaan mm.)
- Omia retkituoleja ja istuinalustoja kannattaa ottaa mukaan.
- Vaatetus sään mukaan.
- Ruokailumahdollisuudet
- Ohjeet vessoista ja vesipisteistä
- ELL yhteystiedot
- Parkkipaikat
- Yöpyminen